Ενσυνειδητότητα & θεραπεία με

Scroll down ▼

Σχολές Γονέων

Αγαπητέ γονέα σε συγχαίρουμε για την προσπάθεια, την ενέργεια και την αγάπη που βάζεις καθημερινά στο έργο σου. Αναμφίβολα η δουλειά του γονέα είναι από τις δυσκολότερες και έρχεται χωρίς «οδηγίες». Όπως δεν υπάρχουν συνταγές και πρότυπα καλής γονικότητας έτσι δεν υπάρχουν και τέλειες οικογένειες. Υπάρχει μόνο αγάπη, καλές προθέσεις κι ο στόχος για μια λειτουργική και χαρούμενη οικογένεια όπου προωθείται η εξέλιξη όλων των μελών της από το μικρότερο στο μεγαλύτερο.

Κάθε παιδί, γονιός και οικογένεια είναι μοναδική τόσο σε επίπεδο αναγκών όσο και στην σύνθεση, την ιδιοσυγκρασία ακόμη και τις αξίες της. Κι αυτή η μοναδικότητα πρέπει να διαφυλάσσεται και να υποστηρίζεται. Για αυτό τον λόγο και ένας από τους βασικούς στόχους των σχολών γονέων είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης που νιώθουν οι γονείς στον ρόλο και την διαίσθηση τους.

Η αντίληψη που επικρατούσε παλαιότερα πως το παιδί είναι ένας άγραφος πίνακας -tabula rasa- και η αποκλειστική ευθύνη της ανάπτυξης του αφορά στην οικογένεια, σήμερα έχει αποδειχτεί πως δεν ισχύει.  Οι κληρονομικές καταβολές, οι παιδαγωγοί και ο ευρύτερος κοινωνικός κύκλος, οι συνομήλικοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούν σημαντικές επιρροές στην διαμόρφωση της ταυτότητας του αναπτυσσόμενου ατόμου.

Για να επιτευχθεί μια αρμονική και λειτουργική οικογενειακή ζωή είναι απαραίτητο να υπάρξουν σαφή στόχοι ανά αναπτυξιακό στάδιο οι οποίοι θα οδηγήσουν στην πρόδραση δηλαδή, την πρόληψη αναγκών και προβλημάτων. Είναι σημαντικό οι σύγχρονοι γονείς να καταφέρουν να μετατοπιστούν από το πλαίσιο υψηλών απαιτήσεων, παραπληροφόρησης, ενοχών και αντίδρασης- στο οποίο συχνά κινούνται. Και να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο βασισμένο στην κατανόηση του ρόλου τους, την τεκμηριωμένη πληροφόρηση και την απενεχοποιημένη αλλά υπεύθυνη γονικότητα.

Οι Σχολές γονέων αποτελούν θεσμό ενημέρωσης, πρόληψης και στήριξης των γονιών από το 1960. Η Μαρία Χουρδάκη  δημιούργησε την 1 η  Σχολή Γονέων στην Αθήνα με συμμετοχή περίπου τους 350 γονείς. Η Ελλάδα το 1962 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση Γονέων. Οι συναντήσεις των ομάδων είναι δεκαπενθήμερες με διάρκεια μιάμιση ώρα. Οι ομάδες χωρίζονται βάση της ηλικιακής ομάδας των παιδιών όπως: βρέφη- νήπια, μέση σχολική ηλικία 6-10 ετών και εφηβεία 11-16 ετών. Η θεματολογία καθορίζεται στις πρώτες συναντήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας. Ενδεικτικά θέματα είναι:

• Αναπτυξιακά χαρακτηριστικά,
• Οργάνωση χρόνου και μελέτης,
• Ύπνος & διατροφή,
• Επικοινωνία & ενσυναίσθηση,
• Όρια,
• Επίλυση συγκρούσεων,
• Διαδίκτυο,
• Σεξουαλική αγωγή,
• Απώλεια, διαζύγιο κ.α

Image

Είπαν για εμάς

θέλετε να ακούτε νέα από εμας?

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε από εμάς, δημοσιεύσεις, άρθρα, και κείμενα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητα σας.